Etikettsvenska-framgångar
Läst 2570 ggr
[Laban01]
2012-05-09, 00:13

Guldloppet 2010

50 års väntan är över

Guldloppet 2010, det handlar naturligtvis om Björn Ferrys OS-guld på jaktstarten den 16 februari i Vancouver 2010.

Men för att komma fram till en jaktstart så måste man först genomföra en sprint, och den avgjordes två dagar före jaktstarten. På grund av ändrade väderförhållanden under söndagen den 14 februari så blev dom yttre förhållanden ganska orättvisa och gynnade helt klart dom tidigaste startande. Av dom 14 första i mål, hade tolv stycken startnummer mellan 1 och 15. Bara Björn Ferry (26) och österrikaren Simon Eder (42) lyckades komma topp-14 utanför dom första startanden. För Ferrys del innebar det, trots att han sköt fullt, att han var 1 minut och 12,4 sekunder efter täten, där fransmannen Vincent Jay verkligen hade dragit vinstlotten på sprinten och vunnit OS-guldet.

Två dagar senare var det perfekta väderförhållanden, även om det kom lite lätt vind. Men dagen kunde ha börjat bättre och förstörts redan vid start för Ferry, då arrangören inte släppte iväg två åkare på rätt tidsangivelse utan dom fick sticka ut alldeles för tidigt. Ferry märkte detta och klagade högljutt och med stora gester. Men trots det lyckades han samla sig och kom iväg på utsatt tid. Åkarna som släpptes iväg för tidigt var canadensaren Jean-Philippe Leguellec (som släpptes iväg 30 sek för tidigt) och slovakien Pavol Hurajt (17 sekunder för tidigt), men båda dessa fick senare tidstillägg för sina för tidiga starter.

Ferry öppnade sin vana trogen lite försiktigt och kom in till den första skjutningen med ungefär samma avstånd fram till ledare, som fortfarande var Jay. Jay avlossade fem snabba och säkra träffar och stack ut på sitt andra varv med en ledning på 15,9 sekunder ner till tvåan, norrmannen Emil Hegle Svendsen. Ferrys första skjutning gick lite långsamt men han satte alla skotten och gick ut som nia, nu med 1,11 upp till Jay.

På det andra varvet forcerade Svendsen fram och efter ungefär halva varvet var han ikapp Jay. Dom båda åkte gemensamt in till den andra skjutningen där vimplarna hängde nästan rakt ner (nästan helt vindstilla). Åter sköt Jay en snabb och säker serie medan Svendsen missade sitt sista skott och tvingades att åka en straffrunda, men trots den behöll Svendsen sin andra plats och gick ut 21,6 sekunder efter Jay. Under tiden hade Ferry fått bra draghjälp på det andra varvet och tagit in nästan en halvminut på Jay. Ferry fortsatte att skjuta i sitt lugna men säkra tempo och efter fem nya träffar gick han ut som åtta, nu bara 45,7 sekunder efter ledande Jay.

Ute på det tredje varvet fortsatte Ferry att ta in tid och halvvägs genom loppet, 6,4 km, låg Ferry sexa med 31,9 sekunder upp. När Jay kom in till tredje skyttet, fortsatte han med sin snabba skjutning, men i det första stående missade han sitt andra skott och bjöd in Svendsen och slovaken Klemer Bauer. Men båda två sköt två bom och Jay fortsatte att behålla sin ledning. När Ferry kom in till skjutningen hade han återigen gjort ett bra varv och tagit in tid. Han fortsatte med sitt säkra skytte och satte alla fem skotten vilket gjorde att han avanerade upp till andra platsen, bara 5,5 sekunder efter Jay.

Fjärde varvet blev en jakt för Ferry, en jakt på att komma ifatt den ledande Jay. Han kom relativt snabbt ikapp fransmannen och gick upp och drog i dom långa och tunga backarna i Whistler. Men trots att Ferry körde på ganska tufft hängde sig Jay kvar i ryggen på honom och båda två kom in till sista skjutningen samtidigt. Båda två började att skjuta exakt samtidigt, och resultaten fick en hel nation av blågula svenskar att jubla, Jay missade medan Ferry träffade. Dom sköt ytterligare två skott samtidigt som dom satte, sen avslöt Jay lite snabbare medan Ferry missade sitt fjärde skott. En nervös väntan på det sista skottet började och det kändes som en evighet innan Ferry äntligen sköt iväg det. Men som tur var så satt det och han kunde återuppta jakten på den bortflyende Jay. När sedan både österrikaren Sumann och norrmannen Bjørndalen missade skott var guldjakten i full gång för Ferry. Redan inne i straffrundan var han ikapp Jay och gick ut i ledningen med 0,2 sekunder på spurtvarvet.

På det femte och avslutande varvet gav Ferry inte Jay en chans, utan han ryckte direkt och bara utökade avståndet ner till Jay hela tiden. Efter halva varvet, 11,4 km, var hans ledning uppe i 22,4 sekunder. Och precis när Jay kommer fram till samma passering blir han omåkt av Sumann och orkar inte heller hänga med i Sumanns tempo. Medan Ferry fortsatte att åka starkt uppåt och skaffade sig en ointaglig ledning och kunde sen ensam och tryggt åka över upploppet mot ett säkert svenskt OS-guld. Det första svenska herrguldet i skidskytte på 50 år säkrade Ferry genom att på en skida glida in över mållinjen. 16,5 sekunder senare kom tvåan i loppet, Sumann och ytterligare 11,7 sekunder senare kom även Jay in som trea.

Och av Ferrys frustration vid starten märktes det inget av när han gick högst upp på prispallen och tog emot segerjublet.

Björn Ferry irriterad innan start vid OS i Vancouver 2010.

suddis
2012-05-09, 18:59
#1

Vem minns väl inte det.Glad

[Laban01]
2012-05-09, 19:40
#2

Inte bara för att det är skidskytte då, men det loppet är faktiskt det jag kommer ihåg bäst från det OS:et. Det och när Renberg gjorde sig till åtlöje genom att börja sniffa på medaljerna efter att Sverige besegrat ett håglöst Finland i hockeyn.

Upp till toppen