Annons:
Etikettprofiler
Läst 2697 ggr
[Laban01]
5/8/12, 3:01 PM

Emil Hegle Svendsen

Något osäker i skyttet

Emil Hegle Svendsen, född 12 juli 1985 i Trondheim. Svendsen tävlar för klubben Trondhjems Skiskyttere men bor sedan 2010 i Lillehammer.

Trots att Svendsen ännu inte har fyllt 27 år (maj 2012) är han en välmeriterad skidskytt, då han har hunnit med att delta i två OS (Turin 2006 och Vancouver 2010), sex VM och fyra JVM. Han har vunnit två OS-guld, sju VM-guld och den totala världscupen 2009/2010 samt fyra JVM-guld.

Svendsen började med skidskytte 1997 och gjorde sitt första JVM 2002 i italienska Ridnaun-Val Ridanna med två 13:e platser som bäst, men vid JVM 2003 i Koscielisko tog Svendsen en bronsmedalj på jaktstarten och både 2004 och 2005 blev han JVM-kung genom att ta fyra guld och sex Medaljer på åtta lopp.

Säsongen 2005/2006 fick Svendsen debutera i världscupen vid tävlingarna i slovenska Osrblie. Svendsen kom på en blygsam 68:a plats i sitt första lopp efter sex bommar, men redan loppet efter, en sprint, kom Svendsen via fullt skytte på en femte plats efter fyra tyskar. Svendsen lyckades ta ytterligare två femte platser under säsongen och blev uttagen till den norska OS-truppen till Turin. Väl i OS blev inte den unge Svendsen uttagen att köra några distanser, utan fick vänta till det allra sista loppet, masstart, innan han fick åka, där han kom på en sjätteplats.

Svendsens stora genombrott kom säsongen 2007/2008 där han tog första världscupseger den 13 december 2007 i slovenska Pokljuka då han vann distansloppet 48,6 sekunder före tysken Alexander Wolf. Nästa seger lät inte vänta på sig alltför länge, utan den kom vid VM i Östersund 2008 där han tog guld på både distans och i masstart och han var även med i det norska stafettlag som tog silver bakom Ryssland. Svendsen avslutade säsongen med att vinna ytterligare tre världscuplopp och tog en tredje plats i den totala världscupen.

Till VM 2009 i Pyeongchang var Svendsen drabbad av sjukdomar och kunde inte köra dom inledande loppen, utan åkte bara masstarten där han kom tolva samt första sträckan i stafetten där Norge, som vanligt, tog hand om guldet. Säsongen var trots allt relativt bra för Svendsen då han trots allt åter tog en tredje plats i den totala världscupen.

Säsongen 2009/2010 skulle dock Svendsen visa sig vara den allra bästa skidskytten. Han vann premiärdistansen i Östersund och hade ytterligare tre vinster och totalt tolv topp-tio platser innan OS i Vancouver. Ändå hade Svendsen stått över två tävlingshelger för att kunna träna inför OS istället. Väl framme vis OS tog Svendsen en silvermedalj endast 12,2 sekunder från guldet på den inledande sprinten. På den efterföljande jaktstarten sköt Svendsen bort sig via fyra bommar och föll tillbaka till en åttonde plats, men på distansen sköt Svendsen nästan helt felfritt och vann sitt första individuella OS-guld, en placering han även fick tillsammans med det norska stafettlaget. Svendsen avslutade säsongen lika bra som han hade inlett den och stod som segrare i den totala världscupen för första, och hittills enda, gången.

Säsongerna efter OS i Vancouver har Svendsen fortsatt att vara en stabil toppåkare i både världscupen och på mästerskapen. På sina elva mästerskapslopp efter OS har Svendsen kommit topp-åtta under samtliga elva, och både säsongen 2010/2011 och 2011/2012 slutade han tvåa i den totala världscupen. Totalt har Svendsen vunnit 28 individuella världscuplopp och varit på pallen 57 gånger samt elva segrar och tjugo pallplatser i stafetter.

Meriter:
2 OS-guld
1 OS-silver
7 VM-guld
4 VM-silver
1 VM-brons
4 JVM-guld
1 JVM-silver
2 JVM-brons
1 seger i den totala världscupen, två andra platser & två tredje platser

Emil Hegle Svendsen inför tävlingar i Chanty-Mansijsk 2012.

Annons:
LinaK
5/8/12, 8:13 PM
#1

För svensk del så hoppas man ju inte att hans skytte blir förbättrat tills nästa säsong, då blir han farlig med sin suveräna åkning Glad

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

[Laban01]
5/8/12, 8:37 PM
#2

Detsamma får man ju säga om Tarjei Bø också. Dom har alldeles för mycket fart under skidorna för att det ska gynna Sverige. Skrattande

Upp till toppen
Annons: