Etikettprofiler
Läst 2658 ggr
[Laban01]
2012-05-06, 14:05

Anna Maria Nilsson

I skuggan av dom stora

Anna Maria Nilsson, född 13 maj 1983 i Östersund. Anna Maria är yngre syster till den före detta skidskytten Mattias Nilsson.

När Anna Maria var liten började hennes bror Mattias att åka skidor och då ville även Anna Maria testa på det. Till en början kom hon alltid sist på varje träning, men efterhand förbättrades hennes tider och resultat. När hon gått ut skolan sökte hon till skidskyttegymnasiet i Sollefteå då hon blivit inspirerad av Magdalena Forsberg. Efter fyra år i Sollefteå flyttade hon tillbaka till Östersund igen och fick Wolfgang Pichler som tränare.

År 2006 kom Anna Maria med i A-landslaget och debuterade i världscupen den 29 november 2006 på distanstävlingen hemma i Östersund genom att komma på en 42:a plats efter en miss i varje skjutning. Säsongen efter, 2007/2008, tog Anna Maria sina näst bästa placeringar i världscupen hon tog två sjätteplatser i Pokjluka veckan före jul. Först på distansen där hon trots allt bara var tredje bästa svenska, efter Anna Carin Olofsson (nu Zidek) (4:a) och Helena Jonsson (nu Ekholm) (5:a), och sen även två dagar senare även på sprinten. Anna Maria var även med i det svenska stafettlag som tog, just det, en sjätteplats under veckan i Slovakien.

Anna Maria var med på ett OS, 2010 i Vancouver, där hennes bästa placering blev 16:e i sprinten, och på sex VM, där hennes bästa placering blev 12:a också på en sprint i Chanty-Mansijsk 2011. Men Anna Maria har faktiskt två stycken världscupsegrar, båda är från stafetter. Dels den 15 januari 2010 då hon tillsammans med Elisabeth Högberg, Anna Carin Olofsson Zidek och Helena Jonsson, och dels den 6 januari 2011 tillsammans med Jenny Jonnson, Anna Carin Zidek och Helena Ekholm.

Säsongen 2011/2012 inledde Anna Maria med att ta sin enda pallplats i världscupen när hon kom tvåa på distansen i Östersund efter vitryskan Darja Domratjeva. Efter det hade Anna Maria en väldigt tung och jobbig säsong där hon bara lyckades komma topp-20 tre gånger, så inför VM i Ruhpolding var förhoppningarna om några bra placeringar inte jättestora. Men väl framme vid VM hade hon trots allt lyckats få till en liten formtopp då hon tog en 13:e plats på sprinten, en tiondeplats på den efterföljande jaktstarten och en 20:e plats på masstarten. Den enda stora missen var på distans där hon med fyra missar sköt bort sig.

Anna Marias sista världscuplopp gjorde hon i Chanty-Mansijsk den 17 mars 2012 när hon kom på en blygsam 43:e plats på jaktstarten efter totalt sex missade skott. Den 23 april meddelade sen Anna Maria via sin hemsida att hennes karriär var över. Bland annat skrev hon: "Jag har nu bestämt mig för att sluta med skidskytte. Det är det svåraste beslut jag tagit, men det känns helt rätt. Jag är tacksam för allt skidskyttet gett mig men nu vill jag ha nya utmaningar".

Jag tackar å Skidskytte iFokus vägnar Anna Maria för all spänning och önskar dig all lycka till i framtiden. Glad

Anna Maria Nilsson efter andra platsen i Östersund 2011.

LinaK
2012-05-06, 23:20
#1

Himla trist att Anna Maria slutar faktiskt.

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

[Laban01]
2012-05-07, 00:07
#2

Det är verkligen tråkigt att hon gör, speciellt med tanke på att även Helena har slutat. Obestämd

Upp till toppen