Etikettprofiler
Läst 3098 ggr
[Laban01]
2012-01-28, 17:14

Helena Ekholm

Världscupens bästa skytt?

Helena Ekholm, född den 6 september 1984 som Helena Jonsson. Helena är äldre syster till skidskyttarna Jenny, Malin och Mattias Jonsson och gift med den förre landslagsåkaren David Ekholm.

Helena började att åka skidor i treårsåldern i elljusen hemma i Helgum. Den första skidtävlingen hon var med i var på Remslespelen i Sollefteå 1988. När Helena var 10 år började hon att testa luftgevär tack vare sin farfar, och eftersom släkten var full av både skidåkare och skyttar började Helena 1999 att testa på skidskytte. Trots att hon missade nio av dom tio skotten blev hon fast i sporten, och år 2000 kom hon in på skidskyttegymnasiet i Sollefteå. Fyra år senare flyttade hon till Östersund för att kunna kombinera sin elitsatsning med sina studier vid sidan av.

2005 debuterade Helena i världscupen genom att köra tredje sträckan för Sverige i stafetten på hemmaplan i Östersund. Individuellt debuterade hon veckan efter när hon tog en 41:a plats på distans i Hochfilzen efter att ha skjutit tre bommar. Säsongen efter, 2006/2007, var Helena med i det svenska mixstafettlag som den 8 februari vann VM-guld i Antholz-Anterselva efter att själv ha kört den första sträckan. Vid säsongens sista tävling i ryska Chanty-Mansijsk den 18 mars 2007 tog Helena sin allra första världscupseger när hon efter en bom vann masstarten 3,2 sekunder före ukrainska Oksana Chvostenko.

Efter att hela tiden ha förbättrat sin åkning tog Helena sin andra seger vid prämiertävlingarna i Östersund säsongen 2008/2009, en säsong som Helena tog totalt fyra segrar, en i varje disciplin och vann den totala världscupen som tredje svenska kvinna. Så inför säsongen 2009/2010 var förväntningarna stora på Helena, speciellt inför OS i Vancouver. Och inledningen av säsongen tydde inte på något annat än att Helena var i världstoppen för att stanna då hon hade nio topp-sju placeringar på dom första elva första loppen och hon ledde hela världscupen.

I samråd med sin tränare, Wolgang Pichler, stod Helena och övriga A-landslaget över tävlingarna i Antholz-Anterselva för att vara hemma och träna inför OS. Det var ett OS som Helena hade kraven på sig hemifrån att hon skulle ta medalj i varje lopp. Efter en tolfte plats på sin "svagaste" distans, sprinten, var förväntningarna stora inför jaktstarten då hon bara var 46,9 sekunder efter ledaren. Men trots bara två bommar i första stående tappade hon till en 14:e plats, på den efterföljande distansen blev hon bara 49:a.

Kvar återstod då bara masstarten, men efter en miss var i dom två liggande var Helena för långt efter för att ha nåt med medaljerna att göra, och trots en tionde plats blev OS ett stort misslyckande för dom två senaste årens dominant. Efter OS återstod det tre tävlingshelger, vilka med Helenas mått mätt blev relativt svaga resultat då hon mest hamnade på platserna mellan 9 och 20. Men säsongen avslutades iallafall med en medalj, då Helena tillsammans med Anna Carin Olofsson-Zidek, Björn Ferry och Carl Johan Bergman tog em bronsmedalj i VM-mixstafetten i Chanty-Mansijsk. Totalt kom Helena trots allt på en tredje plats i den totala världscupen efter åtta individuella pallplatser och tre i stafett under säsongen.

Säsongen 2010/2011 blev en liten mellansäsong för Helena, trots att hon kom trea i den totalt världscupen och åter hade åtta pallplatser. Vid VM i Chanty-Mansijsk tog Helena ett guld i distans och ett brons i jaktstart och var topp sju i samtliga sex lopp. Sommaren 2011 meddelades det att Helena och övriga damlandslaget blir av med sin demontränare Wolfgang Pichler, och inledningen av säsongen 2011/2012 har inte Helena inlett lika övertygande som dom senaste säsongerna, ändå har hon tagit fyra pallplatser, men ingen seger, till och med Antholz-Anterselva.

Under Skidskytte-VM 2012 i Ruhpolding meddelade Helena via sin hemsida att hon slutar med skidskytte efter säsongen.

Meriter:
3 VM-guld, Mixstafett 2007, Jaktstart 2009 samt Distans 2011
1 VM-silver, Mixstafett 2009
4 VM-brons, Masstart 2009, Jaktstart 2011, Mixstafett 2010 och Distans 2012
1 segrar i totalt världscupen 2009
13 stycken världscupsegrar
1 seger i massartscupen 2009
1 seger i sprintcupen 2009
1 seger i distanscupen 2011

Helena Ekholm.

Upp till toppen