Etiketttävlingar
Läst 2216 ggr
[Laban01]
2012-01-15, 00:24

IBU-cupen

"Talangcupen"

IBU-cupen, tidigare Europacupen i skidskytte, har avgjorts i sin nuvarande form sedan 2008/2009 och är cupen närmast under världscupen. Cupen består av åtta tävlingstillfällen per säsong, en säsong som pågår från slutet av november till början eller mitten av mars. För det mesta avgörs det två tävlingshelger i rad innan det är ett uppehåll på två-tre veckor innan en ny tävlingsperiod tar vid. Eftersom IBU-cupen inleds före världscupen så är det vanligt att många av åkarna även ställer upp under den första IBU-helgen.

Vid varje tävlingstillfälle brukar det avgöras två individuella lopp förutom vid säsongsavslutningen då det körs tre individuella lopp. Tävlingarna brukar för det mesta avgöras på lördag och söndag på ett och samma ställe. Flera av arrangörsställena brukar ha tävlingar varje säsong, även om det ändras lite från säsong till säsong. Dom senaste åren har svenska Idre stått för premiärtävlingarna, även om dom 2011 avgjordes i Östersund på grund av snöbrist.

Den som vinner ett IBU-cuplopp belönas med 60 VC-poäng, tvåan får 54 poäng och sen går det nedåt till plats 40 som får en poäng. Samtliga lopp under en säsong räknas in i IBU-cupen, så det kan vara förödande att missa en tävlingshelg. Tidigare fick man dock räkna bort sina tre sämsta resultat under säsongen, och kunde då avstå eller vara sjuk en helg och kunna räkna bort dom från sin total poäng.

Till skillnad mot världscupen så avgörs IBU-cupen bara genom tre discipliner, tio sprintar, fyra distanser och tre stycken jaktstarter. Men inför säsongen 2011/2012 infördes också att stafett körs i IBU-cupen, det en kvinnlig och en manlig samt en mixstafett som avgörs. Så under säsongen 2011/2012 körs det 17 individuella lopp samt tre stafetter varav en är mixad.

Upp till toppen