Etikettallmänt
Läst 7373 ggr
[Laban01]
2012-01-08, 18:53

Distanserna

Totalt tävlas det i sex distanser

I skidskytte körs det fyra individuella distanser och två i lag. Två av dom individuella loppen (Sprint och Distans) avgörs via intervallstart, det vill säga att åkarna startar 30 sekunder efter varandra. I Jaktstarten börjar man med det avstånd upp till ledaren som man fick i ett föregående lopp, vanligast en Sprint. I övriga tre discipliner är det gemensam start.

Den första distansen man tävlade i var den som kort och gott kallas för just Distans, för damerna är den 15 km lång och för herrarna 20 km. För varje missat skott så får åkaren en tilläggsminut på sin totala åktid, så skyttet är mer avgörande på Distans än vad den är i dom övriga disciplinerna. Varje åkare ska skjuta fyra gånger under en Distans, där man skjuter i ordningen liggande, stående, liggande och stående.

Den andra distansen man började tävla i var i Sprint, där kör damerna 7½ km medan herrarna kör 10 km. Till skillnad mot Distans så skjuter varje åkare bara två gånger på en Sprint, först liggande och sen stående. Missar åkarna skott i en Sprint så väntar straffrundan (för straffrundan, se nederst).

Tredje distansen är en så kallad Jaktstart, och den baseras på resulten från ett tidigare lopp under tävlingsveckan från samma ort och dom 60 bästa får delta i Jaktstarten. Oftast brukar det vara efter en Sprint som Jaktstarten körs. En Jaktstart för damerna är 10 km lång medan den är 12½ km för herrarna. I en Jaktstart skjuter varje åkare fyra gånger, först två liggande och sen två stående. Och precis som i ett Sprintlopp så väntar straffrundan för missade skott. Först att komma över mållinjen i en Jaktstart vinner loppet.

Den fjärde och nyaste individuella distansen är Masstart, och även den baseras på tidigare resultat, fast endast med 30 startande. Men till skillnad mot Jaktstarten så är det inte bara det senaste loppet som räknas, utan dom 25 bästa i den totala världscupen plus dom fem bästa utöver dom 25 VC-bästa under just den tävlingsveckan som en Masstart avgörs under är dom som får köra. Masstarten är precis som namnet säger en gemensam start för samtliga åkare, där damernas lopp är 12½ km medan herrarnas är 15 km. Och precis som i en Sprint och Jaktstart så väntar straffrundan efter missade skott. I en Masstart skjuter varje åkare fyra gånger, först två liggande och sen två stående. Och precis som i en Jaktstart så är det först över mållinjen som vinner loppet.

Stafett är en lagtävling där fyra åkare ställer upp för varje nation och varje åkare ska köra tre varv på en slinga och skjuta två gånger, en liggande och en stående. Men till skillnad från dom individuella loppen så har man i stafetten även tillgång till tre extraskott per skjutning om man inte fått ner alla fem svarta prickar på dom ordinarie fem skotten. Har man efter dom tre extraskotten fortfarande inte fått ner alla svarta prickar så väntar som vanligt straffrundan. Damernas stafett är på 4X6 km och herrarna är på 4x7½ km, vilket betyder fyra åkare som var kör 6 (damer) eller 7½ km (herrar).

Mixstafett är också det en lagtävling och den allra nyaste grenen inom skidskytte. Det är en stafett i mixform med två damer och två
herrar i varje lag, där dom två damerna först kör sina sträckor och sen avslutar herrarna med att köra sin två. Annars är det precis som en "vanlig" stafett, där damerna kör 6 km och herrarna 7½ km.

Straffrundan, som nämts ovan, är en ca 150 meter lång runda som åkarana tvingas köra om dom inte har lyckats skjuta ner samtliga fem svarta prickar på tavlan med sin fem skott (plus tre extraskott i stafetterna), undantaget Distanstävlingarna. En straffrunda brukar ta ungefär 20-25 sekunder att avverka, beroende på underlag och åkare.

Upp till toppen