Etiketttävlingar
Läst 3116 ggr
[Laban01]
2012-01-08, 18:17

Världscupen

Världscupen i skidskytte

Världscupen i skidskytte har avgjorts sedan 1977/1978 för herrar och 1982/1983 för damerna (som till en början kallades Europacupen, även om det inte bara var deltagare från Europa som var med och tävlade). Cupen brukar bestå av åtta till tio tävlingstillfällen per säsong, en säsong som pågår från slutet av november eller början av december till slutet av mars. För det mesta avgörs det tre
tävlingshelger i rad innan det är ett uppehåll på två-tre veckor innan en ny tävlingsperiod tar vid. Även VM-tävlingarna räknas in i den totala världscupen och oftast brukar det vara den näst sista tävlingen för året.

Vid varje tävlingstillfälle brukar det avgöras två eller tre individuella lopp alternativt ett eller två individuella lopp och en stafett alternativ mixstafett. Tävlingarna brukar avgöras onsdag/torsdag till söndag på ett och samma ställe. Flera av arrangörsställena brukar ha tävlingar varje säsong, även om det ändras lite från säsong till säsong. Dom senaste åren har svenska Östersund stått för premiärtävlingarna. Säsongen 2011/2012 det köras i 26 individuella lopp och sju stafetter varav tre är mixade.

Antalet deltagare från varje land är baserat på hur bra varje land presterat under säsongen före. För under säsongen tävlas det även i en inofficiell nationscup, och ju högre upp man hamnar i den när säsongen är slut desto fler deltagare får man ställa upp med under nästkommande säsong. Som mest kan ett land ha sex åkare med
i ett lopp.

Den som vinner ett VC-lopp belönas med 60 VC-poäng, tvåan får 54 poäng och sen går det nedåt till plats 40 som får en poäng. Men från allra första början var det bara dom 25 första som fick poäng, där en seger gav 30 poäng. Till säsongen 2000/2001 ändrades det om så att vinnaren fick 50 poäng och totalt fick dom 30 bäst VC-poäng. Inför säsongen 2008/2009 ändrades det åter så att dom 40 bästa fick poäng. Samtliga lopp under en säsong räknas in i världscupen, så det kan va förödande att missa en eller ett par tävlingshelger. Tidigare fick man dock räkna bort sina tre sämsta resultat, och kunde då avstå eller vara sjuk och kunna räkna bort dom från sin totalpoäng.

Den store dominanten på herrsida under dom första sex säsongerna var östtysken Frank Ullrich som vann världscupen fyra gånger och kom tvåa och trea dom övriga två åren. Från början var det Östtyskland som dominerade i skidskyttets VC, då dom tog nio VC-titlar och 17 pallplatser under dom första tio säsongerna. Säsongen 1987/1988 vann västtysken Fritz Fischer världscupen, efter det har det bara hänt ytterligare tre gånger att tyska åkare har vunnit den och två av dom står Sven Fischer för. Från säsongen 1996/1997 har norrmannen Ole Einar Bjørndalen varit den stora dominanten med sex totala VC-segrar och ytterligare sju pallplatser. Antalet VC-segrar som Bjørndalen hittills vunnit är 92, och med det har han mer än dubbelt så många segrar som tvåan, fransmannen Raphaël Poirée, tog med sina 44.

Nämnas kan också att svensken Mikael Löfgren vann världscupen säsongen 1992/1993 utan att ta en enda seger på hela säsongen.

På damsidan har det däremot varit mycket mer varierande av vinnare. Till en början så var dom norska damerna framgångsrika och vann fyra av dom sex första VC-titlarna och totalt hade man 11 pallplatser, bland annat genom Anne Elvebakk och Sanna Grønlid. Svenskan Eva Korpela kom dock tvåa totalt säsongen 1984/1985 och dom två kommande säsongerna, 1985/1986 och 1986/1987 vann hon den totala VC:n. Magdalena Forsberg vann sex raka VC-titlar åren 1997 till 2002. Och totalt vann "Magda" 42 VC-segrar. En av skidskyttets allra största namn är tyskan Uschi Disl, fast trots att Disl vann 30 VC-segrar och hade 74 pallplatser individuellt lyckades hon aldrig att vinna den totalt världscupen. Dom senaste åren har det till mångt och mycket handlat om bland annat Magdalena Neuner (26 VC-segrar), Helena Ekholm (13 segrar), Tora Berger (13 segrar), Kaisa Mäkäräinen (3 segrar) och Darja Domratjeva (5 segrar).

Förutom dom svenska skidskyttarna Eva Korpela och Magdalena Forsberg är det bara ryskan Anfisa Reztsova och tyskan Magdalena Neuner som vunnit den totala världscupen mer än en gång på damsidan, där det tyska underbarnet Neuner vann världscupen första gången redan som 21-åring säsongen 2007/2008.

Upp till toppen