Etiketttävlingar
Läst 2668 ggr
[Laban01]
2012-01-08, 16:23

World Team Challenge

Skidskytte som arenasport

World Team Challenge är namnet på en sedan 2002 årlig skidskyttetävling som arrangeras under mellandagarna i och utanför Veltins-Arena i Gelsenkirchen, Tyskland. Tävlingen är av jippokaraktär och endast inbjudna åkare får ställa upp, det brukar betyda på ca tio lag totalt från ungefär sju-åtta länder.

Tävlingen, som är en slags sprintstafett i skidskytteform, är gjord så att man tävlar i tvåmannalag där en dam och en herre ingår i varje. Tävlingen är uppdelad i två moment, den första avgörs genom en masstart där resultaten ligger till grund för den efterföljande andra delen som består av en jaktstart. Där går det lag som vann masstarten ut först med samma avstånd ner till dom andra lagen som man skaffade sig under masstarten. Dock är maxtiden satt till 45 sekunder för att "tävlingen ska leva" även under andra delen.

I båda delarna kör damerna först ett varv, skjuter och växlar över till herrarna som också kör ett varv, skjuter och sen åter växlar över till damerna. Damerna kör totalt fyra varv medan herrarna kör fem, inklusive ett spurtvarv. Första lag att passera mållinjen efter jaktstarten vinner hela tävlingen. 2011 fick vinnarna (Kaisa Mäkäräinen, FIN och Carl Johan Bergman, SWE) dela på 28.000 euro och en bil.

Totalt är varvet som åkarana kör ungefär 1,2 kilometer lång och körs både på och utanför Veltins-Arena, medan skjutningen, straffrundan och växlingen avgörs inne på arenan. Straffrundan, som är ca 75 meter lång, tar ungefär 10-13 sekunder att avverka, och precis som i vanliga skidskyttetävlingar har åkarna fem skott på sig
att skjuta ned prickarna på tavlan med, och missar man får man åka samma antal straffrundor som missade skott.

2010 var det meningen att dom svenska åkarna Helena Ekholm och Björn Ferry skulle ställa upp som dom första svenskarna i tävlingens historia, men på grund av att det kom så mycket snö över Gelsenkirchen beslutade fotbollsklubben Schalke 04 att stänga arenan av säkerhetsskäl då delar av taket hade rasat ned. Så istället för att köra tävlingen under mellandagarna blev den uppskjuten och kördes istället den 27 mars 2011. Då var dom svenska åkarana upptagna med svenska mästerskapet och kunde inte ställa upp då.

Till 2011-års tävling var dock åter Ekholm/Ferry inbjudna och tack vare Carl Johan Bergmans starka inledning på världscupen under 2011 fick även han en inbjudan, och tävlade då tillsammans med finskan Kaisa Mäkäräinen. Bergman/Mäkäräinen vann hela tävlingen medan Ekholm/Ferry slöt på tredje plats.

Mest framgångsrika under tävlingens historia har dock Norge varit som vunnit fyra gånger. Samtliga fyra gånger har Bjørndalen deltagit, medan han haft tre olika partners. Arrangörslandet Tyskland vann den allra första tävlingen 2002, och har efter det bara en delad seger tillsammans med Österrike, 2009.

Tävlingen, som inte är arrangerad av IBU (det internationella skidskytteförbundet), ingår inte heller i vanliga världscupen.

Upp till toppen