Profiler

Jörgen Brink

2012-06-17 00:58 #0 av: [Laban01]

Skidskytten som blev Vasaloppskung

Per Jörgen Brink, född den 10 mars 1974 i Delsbo i Hudiksvalls kommun, är en före detta svensk landslagsåkare i både längdskidning och skidskytte som numer tävlar i långloppsvärldscupen. Brink tävlar för Hudiksvalls IF men har tidigare även representerat IFK Umeå tillsammans med bland annat Per Elofsson och Björn Ferry.

"Brinken", som så många andra svenska skidskyttar, började sin karriär som längdskidåkare. Hans bästa resultat är från VM 2003 i italienska Val di Fiemme där Brink tog tre bronsmedaljer; dels i jaktstarten där Per Elofsson vann guldet, dels från den avslutande femmilen där han blev ikappåkt av Anders Södergren som tog silver, och dels i den "berömda" stafetten där Brink tappade ett stort försprång på sista varvet och blev passerad av både Norge och Tyskland. Brink tävlade även för Sverige som längdskidåkare vid OS både 2002 i Salt Lake City och 2006 i Turin där han på sina tre starter bara lyckades ta en 24:e plats som bäst.

Jörgen Brink efter seger i Vasaloppet 2011.

Brink hade en ganska kortvarig och inte alltför framgångsrik skidskyttekarriär. Men 2007 tog han en medalj vid Skidskytte-SM i Sollefteå när han kom tvåa bakom Björn Ferry på en masstart. Inför säsongen 2007/2008 var Brink uttagen i det svenska landslaget i skidskytte, men trots idoga försök lyckades han aldrig riktigt slå igenom i den nya sporten. Brinks stora problem i skidskyttet var att han inte hade så bra träffprocent, säsongen 2008/2009 till exempel hade han bara 64% (67 i ligg och 62 i stå). Hans enda topp-tio placering kom den 13 mars 2009 på en sprint i den blivande OS-staden Vancouver, då han med bara en bom tog en femteplats 56 sekunder efter vinnaren Lars Berger, Norge. Efter den fina framgången hade Brink ambitionen att få delta i OS ett år senare, men efter en säsong helt utan några framgångar alls fick han det trista beskedet att han inte blev uttagen i den svenska OS-truppen 2010 och avslutade i stort sett direkt sin skidskyttesatsning. Totalt fick Brink bara ihop fem stycken topp-40 platser.

I mitten av januari 2010 påbörjade Brink istället en ny satsning, den mot Vasaloppet. Det var en satsning som gav omedelbar utdelning och Brink vann loppet mindre än två månader senare, den 7 mars. Den framgången fick Brink att börja satsa mer på långlopp, och bara ett år senare (2011) var det dags för nästa Vasalopp. Men där såg det mörkt ut för Brink som bröt en stav före Evertsberg. Han fick åka nästan i fem kilometer med bara en stav innan han fick en ny, men tack vare ett lusigt tempo i täten tappade han inte alltför mycket fram och i slutet av loppet började han ta in mer och mer på täten och lyckades till sist vinna sitt andra raka Vasalopp och dessutom bli den äldste vinnaren i loppets historia.

2012 vann Brink sin tredje raka seger i Vasaloppet efter en upploppsstrid där dom nio första åkarna var inom fem sekunder, dessutom blev han historisk efter den snabbaste segertiden genom tiderna, bli den fjärde att vinna tre vasalopp i följd samt att han befäste sin "titel" som den äldste vinnaren av loppet. Brink deltog även i Vasaloppet 2007 då han kom på fjärde plats, men med samma tid som norske trean Jørgen Aukland.

Meriter:
3 VM-brons 2003 (längdskidåkning)
3 segrar i Vasaloppet

En rörd Jörgen Brink efter segern i Vasaloppet 2012.

Once upon a time, not long ago, there was a little child. He grow up and became... MEEEEEE!!!!!!!!! Skrikandes

Värd för Skidskytte

Medarbetare på Bandy, Handboll & Hockey

Anmäl
2012-06-18 18:17 #1 av: GIKmio

Har nog inte segrat för sista gången. Tror han kan stå med segerkransen i Mora nästa år också.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2012-06-18 23:16 #2 av: [Laban01]

Får Brinken bara va skadefri, frisk och har motivationen så kommer han absolut va en av favoriterna även nästa år. Och skulle han lyckas vinna så blir han blott den tredje som vinner fyra år i rad; Mora-Nisse tog sju raka segrar (1945-51) och Janne Stefansson tog fem i rad (1962-66).

Once upon a time, not long ago, there was a little child. He grow up and became... MEEEEEE!!!!!!!!! Skrikandes

Värd för Skidskytte

Medarbetare på Bandy, Handboll & Hockey

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.