Profiler

Jenny Jonsson

2012-05-18 21:56 #0 av: [Laban01]

Kommer hon alltid att bli jämförd med Helena?

Jenny Jonsson, född 30 augusti 1987 i Helgum i Sollefteå kommun, men bor som dom flesta andra svenska skidskyttar i Östersund. Jenny tävlar dock för I 21 IF.

Jenny kommer troligen alltid att få leva med att hon är lillasyster till Helena, en av våra (Sveriges) fyra bästa kvinliga skidskyttar, och bli jämförd med hennes fantastiska, om än korta, karriär.

Jenny har alltid hållit på med skidåkning och åkte sin första tävling när hon var sju år. När hon var lite äldre fick hon följa med sina farmor och farfar och skjuta med luftgevär, och enligt egen utsago var det ingen slump att det sen blev skidskytte. Hon har ända sedan 13-års åldern hållit på med skidskytte och hennes mål är att va med och slåss om medaljerna på VM och i OS.

Jenny var med på fyra JVM mellan 2004 och 2008 med en 14:e plats på distans i Kontiolax 2005 som bästa resultat. Lite roligt är det att Jenny på sina fyra stafetter i JVM-sammanhang lyckades få med en jämn och fin rad; 5, 5, 5 och 5. På seniorsidan VM-debuterade Jenny i ryska Chanty-Mansijsk 2011 där hennes enda individuella start slöt med en 36:e plats på distans. I stafetten tillsammans med Anna Carin Zidek, Anna Maria Nilsson och Helena Ekholm kom hon på sjätte plats. Vid VM 2012 i Ruhpolding var Jenny inte alls med och gjorde några större resultat, utan hennes bästa placering blev en rätt blygsam 49:e på jaktstarten.

I världscupen gjorde Jenny sitt första framträdande den 28 februari 2008 genom att komma i mål som 59:a på en sprint i sydkoreanska Pyeongchang. Hennes hittills bästa resultat är en 15:e plats på en sprint från Antholz-Anterselva 2011 där hon faktiskt var före Helena i mål, vilket inte har hänt alltför många gånger. Det var en placering som Jenny var nära att tangera vid världscuppremiären 2011 i Östersund när hon kom på en 16:e plats på distansen. Jenny har även två 18:e platser som hennes enda topp-tjugo resultat.

Skjutmässigt är Jenny en otroligt säker liggskytt, där har hon en träffprocent på hela 93,4 på sina fyra säsonger i världscupen. Däremot är hon, till skillnad mot Helena, inte alls lika stabil i det stående, där har hon "bara" 87,0% träff.

Jenny Jonsson laddad inför VM-stafetten i Ruhpolding 2012.

Once upon a time, not long ago, there was a little child. He grow up and became... MEEEEEE!!!!!!!!! Skrikandes

Värd för Skidskytte

Medarbetare på Bandy, Handboll & Hockey

Anmäl
2012-06-14 03:05 #1 av: Leffe

Tyvärr är risken stor att hon hela tiden kommer att jämföras. I alla fall tills hon gör topplaceringar själv

Anmäl
2012-06-14 11:43 #2 av: [Laban01]

Ett individuellt OS-guld skulle nog hjälpa henne rätt mycket att slippa den jämförelsen.

Once upon a time, not long ago, there was a little child. He grow up and became... MEEEEEE!!!!!!!!! Skrikandes

Värd för Skidskytte

Medarbetare på Bandy, Handboll & Hockey

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.