Profiler

Magdalena Neuner

2012-01-09 16:41 #0 av: [Laban01]

Tonåringen som dominerade i världscupen

Magdalena Neuner, född 9 februari 1987 i Garmisch-Partenkirchen.

Lena, som hon ofta kallas, är trots sin ringa ålder, 24 år, en väldigt välmeriterad skidskytt. För hon har både vunnit VM- och OS-guld samt den totala världscupen. Och 2007 utsågs Neuner till Årets idrottskvinna i Tyskland.

Neuner började som åttaåring med längdskidåkning i Wallgau Ski Club, men övergav sporten redan 1996 för det nyfunna intresset för skidskytte. Efter några år träffade Neuner den tyska landslagåkaren Martina Beck som sen blev en förebild och mentor för Neuner. Ända sedan 2003 har Neuner varit en professionell skidskytt och har varit anställd hos den tyska tullen som hon rycker in hos efter att tävlingssäsongen varit över.

Neuner tog under sin allra första världscupsäsong, 2006/2007, hela sju VC-segrar. Dessutom vann hon tre guld vid VM i Antholz-Anterselva under säsongen. Säsongen efter, 2007/2008, var hon först med och vann två guld vid JVM hemma i Ruhpolding, för att sen delta vid Senior-VM i Östersund och vinna ytterligare tre guld. Och som kronan på verket så avslutade hon med att vinna hela världscupen som rekordung 21-åring.Inför OS i Vancouver 2010 var Neuner en av favoriterna på dom flesta distanserna, bland annat tillsammans med svenska Helena Jonsson (nu Ekholm). Men till skillnad mot Helena så lyckades Neuner och tog tre medaljer och blev OS-drottning. Efter att först ha missat guldet på sprinten med bara 1½ sekund mot slovakiskan Anastasija Kuzmina tog Neuner revansch och vann den efterföljande jaktstarten. Efter att ha missat tre skott på distanstävlingen så kom hon bara på tionde plats, 1:49 min från guldet. Neuner avslutade OS genom att vinna masstarten, för att sen inte ens bli uttagen i det tyska laget till stafetten. Säsongen avslutade Neuner tillräckligt bra för att vinna den totala världscupen för andra gången.

Efter tävlingshelgen i Oberhof, fjärde till åttonde januari 2012, har Neuner vunnit 28 individuella lopp, dessutom leder hon den totala världscupen med 39 poäng före vitryskan Darja Domratjeva. Men trots att Neuner har varit en så framgångsrik skidskytt så har hon hela tiden haft en stor akilleshäl, nämligen det stående skyttet. Visserligen brukar dom flesta va lite sämre i det stående än i det liggande, men med Neuner vet man aldrig om hon skjuter fullt eller missar allt. För det har hänt vid ett flertal tillfällen att hon kommit in till sista skyttet i ohotad ledning och skjutit bort en seger via ett rent ut sagt uruselt stående skytte.

I börja av december 2011 meddelade Neuner via sin hemsida att hon efter säsongen 2011/2012 kommer att lägga av med skidskytte för att ägna sig åt sitt privatliv. Sista framträdandet kommer troligen att bli vid VM på hemmaplan i Ruhpolding i mars.

Meriter: 12 VM-guld, 4 VM-silver, 1 VM-brons, 2 OS-guld, 1 OS-silver, 7 JVM-guld, 4 JVM-silver samt 3 segrar i totala världscupen. 34 VC-segrar och 63 pallplatser individuellt samt 13 stafettsegrar varav 3 mixade och 19 pallplatser.

Magdalena Neuner

Once upon a time, not long ago, there was a little child. He grow up and became... MEEEEEE!!!!!!!!! Skrikandes

Värd för Skidskytte

Medarbetare på Bandy, Handboll & Hockey

Anmäl
2012-06-28 18:08 #1 av: suddis

Klart man kommer att sakna Magda.vilken underhållning hon har bjudit på under dessa år.Glad

Anmäl
2012-06-28 18:22 #2 av: [Laban01]

Jag är benägen att hålla med, skidskyttet har tappat en ritkigt stor profil.

Once upon a time, not long ago, there was a little child. He grow up and became... MEEEEEE!!!!!!!!! Skrikandes

Värd för Skidskytte

Medarbetare på Bandy, Handboll & Hockey

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.