2012-01-08 18:33 #0 av: [Laban01]

Mer eller mindre viktiga årtal inom skidskytte

1767: Enligt en artikel på SVT Sport inför OS i Vancouver 2010 står det att läsa: "Det finns uppgifter om att soldater tävlade i skidskytte redan 1767. Det var norska och svenska soldater som möttes i tävling vid gränsen mellan länderna".

1924: Skidskytte var med på OS-programmet som uppvisningsgren under namnet "Military Patrol" (militärpatrull).

1958: Det allra första världsmästerskapet avgjordes i österrikiska Saalfelden. Endast två grenar fanns på programmet, dels Distansen och dels den inofficiella stafetten. Distansen vanns av svenske Adolf Wiklund före sin svenske landsman Olle Gunneriusson och stafetten vann också Wiklund och Gunneriusson tillsammans med Sture Ohlin och Sven Nilsson.

1960: Skidskytte var med på OS-programmet som ordinarie sport för första gången, även om det bara avgjordes en disciplin, Distans. Och även här blev det en svensk som tog första guldmedaljen genom Klas Lestander.

1961: Sverige och Umeå är värd för världsmästerskapet. Sverige tar brons på den inofficiella stafetten.

1966: Stafetten fick officiell VM-status. Norge tar det första VM-guldet.

1968: Stafetten var med på OS-programmet för första gången.

1968: Regeln för tidstillägg på Distansen ändrades. Tidigare hade man fått två minuters tidstillägg på den totala åktiden för varje missat skott, men detta år ändrades det så att man bara fick en minuts tidstillägg.

1970: Östersund arrangerar världsmästerskapet, det är andra gången Sverige står som värd.

1974: Sprint kom med på VM-programmet, första vinnaren var Juhani Suutarinen, Finland. Suutarinen vann även Distansen och tog silver i stafetten.

1977: Världscupen för herrar introduceras och vanns av Frank Ullrich, Östtyskland.

1980: Sprint kom med på OS-programmet, första vinnaren var Frank Ullrich, Östtyskland.

1982: Världscupen för damer introduceras, men kallas för Europacupen fram till och med 1987. Första vinnaren 1982/1983 var Gry Østvik, Norge.

1984: Första världsmästerskapet arrangeras för damer i franska Chamonix. Venera Tjernysjova, Sovjet, tar det första VM-guldet på Distans. Till en början avgjordes damernas VM på ett annat ställe än herrarnas.

1986: Falun är värd för damernas världsmästerskap. Svenskan Eva Korpela tar sitt första och enda VM-guld på Distans.

1986: Eva Korpela vinner som första svensk den totala världscupen 1985/86.

1991: För första gången avgjordes både damernas och herrarnas VM på samma ställe.

1992: Damerna fick för första gången vara med i OS, första OS-guldet togs av Anfisa Reztsova som tävlade för OSS.

1993: Mikael Löfgren vinner världscupen utan att ha vunnit ett enda lopp under hela säsnongen. Han är fortfarande Sveriges enda manliga VC-segrare.

1997: Jaktstarten kom med på VM-programmet, första manliga vinnaren var ryssen Viktor Maigurov och första kvinliga vinnaren var Magdalena Forsberg, Sverige.

1997: Magdalena Forsberg vann sin första av totalt sex raka VC-segrar.

1999: Masstarten kom med på VM-programmet, första manliga vinnaren var tyske Sven Fischer och första kvinliga vinnaren var Olena Zubrilova, Ukraina.

2002: Jaktstarten kom med på OS-programmet, första manliga vinnaren var norrmannen Ole Einar Bjørndalen och första kvinliga vinnaren var Olga Pyleva, Ryssland.

2005: För första gången avgjordes det en Mixstafett i VM och Ryssland vann dubbelt före Tyskland. Dock avgjordes den inte på samma ort som resterande världsmästerskapet.

2006: Masstarten kom med på OS-programmet, första manliga vinnaren var tyske Michael Greis och första kvinliga vinnaren var Anna Carin Olofsson (nu Zidek), Sverige.

2007: Sverige blir världsmästare i Mixstafett för första gången, laget bestod av Helena Jonsson (nu Ekholm), Anna Carin Olofsson (nu Zidek), Björn Ferry och Carl Johan Bergman.

2008: Världsmästerskapen avgjordes i Östersund, det var fjärde gången Sverige stog som värd för ett VM.

2009: Helena Jonsson blir tredje svenska dam att vinna den totala världscupen.

2010: Björn Ferry vinner OS-guld på Jaktstarten och blir den förste svenske manliga skidskytt att ta OS-guld sen Klas Lestander vann Distansen vid OS 1960.

2012: Sverige gör sitt bästa VM genom tiderna och tar fem medaljer, två silver och tre brons. Dessutom är det hela fyra olika skidskyttar som tar medaljerna, Carl Johan Bergman (silver och brons), Björn Ferry (silver), Fredrik Lindström (brons) samt Helena Ekholm (brons).

2014: Mixstafetten kommer eventuellt att göra debut på OS-programmet.